Struinen op Tiengemeten

maart 18, 2012

Ik ben opgegroeid met de Friese eilanden en ben verknocht aan de uiterwaarden van de Gelders poort. Ik gaf het door Natuurmonumenten pas verworven eiland Tiengemeten dan ook weinig kans. Maar ik heb er sinds kort een nieuw favoriet stuk natuur bij.

Schotse hooglanders op Tiengemeten

Het eiland wordt mede beheerd door de voor Natuurmonumenten kenmerkende Schotse Hooglanders. Deze fotogenieke praalgrasmaaiers laten zich voorbeeldig fotograferen en filmen. Of nu het aan de lente ligt of aan de dynamiek van het eiland, dat weet ik niet, maar de grazers zijn er actiever dan ik ze ken.Ruïne in weids landschap
Het ondergelopen boerenland in de ‘Weelde’ van Tiengemeten en de tot ruines vervallende boerderijen raken bij mij een romantische snaar. Het eiland is ooit overwonnen op de natuur voor de landbouw, maar nu weer teruggegeven aan die natuur. Deze golfbeweging voegt zich naadloos samen met die van de seizoenen en de getijden van het gebied. Illustrerend zijn ook de vele dode hazen, ganzen en andere kadavers die ik vond. Beelden hiervan zijn te vinden op mijn website: www.kjellweewer.nl. Ik hoorde dat het openen van de Haringvlietsluizen het getijdenverschil met zon’n 50 cm kan doen toenemen. Ik hoop ten harte dat dit toekomstbeeld waarheid wordt zodat de dynamiek nog meer zijn sporen kan achterlaten.

Ik word altijd getrokken door de oevers. In de ‘wildernis’ van Tiengemeten hebben de getijden voorbeeldige kustlijnen gecreëerd.

 

 

 

 

 

 

 

Maar ook het wild doet hier aan vormsnoei.


Ik hoop hier nog vaak terug te komen om de verschillende invloeden, van tijd, natuur en mens vast te leggen.

Kjell Weewer