Romantiek in zompige klei

januari 27, 2012

Een van de mooiste gebieden van Nederland, helaas slecht toegankelijk en niet alleen door de zompige klei, maar  toch meer dan de moeite waard: De Oostvaardersplassen.

Naast dat het er mooi is, is het een van de meest romantisch plekken van Nederland. Een plek door mensenhanden gecreëerd, maar weer teruggewonnen door de natuur en de mens heeft er zijn meerdere erkend. Deze wilde natuur heeft zijn volgelingen en tegenstanders. Het Christelijk rentmeesterschap heeft het er moeilijk mee, de Hollandse regeldrift probeert er vat op te krijgen, maar de resultaten van de wildheid zijn zo verbluffend dat ze van schrik mag blijven bestaan.

Romantische zielen als ik kunnen er wegdromen over vrije natuurlijke processen, toekomstige invloeden van de wolf die zeker komen gaat en dagenlange trektochten door ongerepte natuur. De processen van eten en gegeten worden zijn zeker in de wintermaanden goed zichtbaar. De vraat van boombast is zeer beeldend en de invloeden zijn indrukwekkend.

Vraat van boombast en vertrapping van vegetatie leveren Landart -achtige beelden op

 

Waarom verbergen we dit soort beelden?

 

Langs de weinige paden die toegankelijk zijn worden de boompjes in toom gehouden. De hoefdieren maken weer gretig gebruik van het opeens bereikbare sappig wilgenbast

Het nachtlicht van Almere in gevecht met de opkomende zon over de Oostvaardersplassen

Bij het opkomen van de zon gaan duizenden vogels de lucht in, de Oostvaarders staan op

Een koude nacht onder het Hollandse Hout had ik ervoor over om zo vroeg in het gebied te zijn, maar het levert wel net die ontmoetingen en ervaringen op met bijvoorbeeld vossen, vele herten (je struikelt erover) en het ontwaken van de natuur die het het waard maken. Ik kijk alweer uit naar mijn volgende wandeling.

Kjell

www.kjellweewer.nl